פטריגיום
פטריגיום
מהו פטריגיום (Pterygium)?
רקמה אדומה בצורת כנף, מן המילה Pterygium ביוונית, הצומחת על קרנית העין. הרקמה מתחילה לצמוח מן הלחמית של העין ומכסה את הקרנית.
בד"כ הרקמה צומחת בצד האפי של העין. קצב הצמיחה של הקרום משתנה ויכול להיות איטי מאוד ללא הפרעה, ישנם מקרים בהם הקרום מפסיק לצמוח בשלב מסוים ובאחרים הצמיחה היא מהירה. נדיר שהקרום יכסה את העין. במקרים בהם הקרום קטן, בד"כ לא ניתן להבחין בו אלא אם הוא מודלק עקב אבק וגירוי.
סמנים:
אודם, גירוי, דמעת.
טיפול:
לא ברור מה גורם לקרום להתחיל לצמוח אך ככל הנראה במידה והקרום כבר קיים, לשמש ואבק ישנה השפעה על קצב צמיחתו ולכן מומלץ על הגנה ע"י משקפי שמש.
שימוש בטיפות לחות לעיניים ודמעות מלאכותיות אשר ניתן לרכוש ללא מרשם רופא.
טיפות אנטי דלקתיות ללא סטרואידים.
ניתוח:
לא מסירים כל פטריגיום באופן כירורגי מכיוון שבמקרים רבים לאחר הסרה של הנגע ישנה השנות תוך מספר חודשים אשר לעיתים יותר סוערת מן הנגע הראשוני.
מקרים בהם ניתן לשקול לנתח הם:
-הנגע מאוד מפריע לחולה
-בבדיקות חוזרות ניתן לראות צמיחה של הנגע לעבר מרכז הקרנית
-נגע גדול המשפיע על חדות הראיה
במידה ומחליטים על ניתוח, הוא מבוצע באופן אמבולטורי בבית החולים.
לניתוח מספר שלבים:
-הרדמה של אזור הניתוח ע"י הזרקה מקומית -הסרה של נגע הפטריגיום, מסירים את הנגע תוך חיתוך עדין והפרדה של רקמת הפטריגיום מן הקרנית אליה הוא מחובר.
-מנתקים את הפטריגיום מן הלחמית של העין.
-את אזור הקרנית אשר אליו הפטריגיום היה מחובר, מחליקים בעזרת שופין יהלום מיוחד בכדי לנקות את כל רקמת הצלקת, פעולה זו גם מאפשרת ריפוי טוב ומהיר יותר של הפצע.
-שלב זה הינו האחרון בהסרת הפטריגיום.
בכדי למנוע השנות של הנגע ישנן מספר אפשרויות טיפול:
-אפליקציה של חומר כמוטרפי באזור הניתוח המונע צמיחה מחדש של רקמה.
-הנחה של שתל לחמית באזור הנגע. הלחמית הינה רקמה דקה המכסה את כל הלובן של גלגל העין, מקובל לקחת את שתל הלחמית מן החלק העליון של גלגל העין אשר מכוסה ע"י העפעף העליון. הנחת השתל באזור הניתוח מעודדת החלמה מהירה של אזור הניתוח ומונעת כמעט באופן מוחלט את השנות הנגע, האזור התורם מחלים ללא צלקת וללא השארת סימן. השתל עצמו נקלט באזור הניתוח והופך לחלק של לחמית העין כך שלא ניתן לראותו לאחר תקופה קצרה.
לחלק זה של הניתוח מספר שלבים:
-מסמנים בחלק העליון של העין את גודל השתל אשר רוצים לחתוך.
-מבצעים חיתוך עדין תוך הפרדה של הלחמית אשר הינה מאוד דקה מן השכבות מתחתיה ומנתקים אותה.
-מניחים את שתל הלחמית על הלובן אשר נשאר חשוף לאחר הסרה של הפטריגיום.
-מקבעים את שתל הלחמית למקום כדי שלא יזוז.
-אזור הקרנית ממנו הוסר הפטריגיום מחלים ללא צורך בהשתלה.
-חובשים את העין עם משחה אנטיביוטית.
ניתן לקבע את שתל הלחמית למקום ע"י תפירה בחוט דק מאוד. החוטים לעיתים גורמים לגירוי ואי נוחות בעינו של המטופל. היום נפוץ בעולם שימוש בדבק ביולוגי, דבק זה פותח לשימוש בעצירת דימומים בניתוחי לב וניתוחים נוירוכירורגיים, לאחרונה הועלה הרעיון להשתמש בדבק זה גם למטרות אחרות ביניהן ניתוחי פטריגיום.
את הדבק מניחים על מיטת הלובן החשופה לאחר הסרה של הפטריגיום. פורשים את שתל הלחמית אשר נלקח מהאזור העליון של העין על הדבק. לאחר שהלחמית הונחה במקום, נותנים לדבק להתייבש במשך 5 דקות, לאחר היבוש שתל הלחמית מקובע ואינו זז גם בזמן סגירה של העין ועפעוף.
יתרונות לשימוש בדבק הביולוגי על פני השימוש בתפרים כדי לקבע את שתל
לחמית:
-שימוש בחוטים גורם להפרעה ודקירות.
-יש צורך בהוצאה של החוטים.
-הדבק גורם לפחות גירוי בעין.
-החלמה מהירה יותר.
-תוצאה קוסמטית טובה.
חולה לאחר הסרת
הפטריגיום בשיטת ניתוח עם הדבקת שתל לחמית בדבק