גלאוקומה-ברקית

 

Glaucoma


מהי גלאוקומה:

זוהי מחלה של עצב הראיה, אשר הינו חלק של העין המעביר את התמונה שאנו רואים אל המח. העצב בנוי סיבים רבים כמו כבל חשמל המכיל הרבה חוטים. כאשר קיים לחץ מוגבר בתוך העין נגרם נזק לסיבים אלה. הנזק גורם לכתמים חסרים בשדה הראיה, כתמים אלה בד"כ אינם מורגשים עד אשר כבר קיים נזק מתקדם, כשכל העצב פגוע נגרם עיוורון מוחלט.

גילוי מוקדם וטיפול בבעיה הם המפתח למניעה של נזק לעצב הראיה ועיוורון עקב גלאוקומה.


מה הגורם לגלאוקומה?

נוזל צלול זורם בחלק הקדמי של העין (אין זה חלק מנוזל הדמעות). כמות נוזל קטנה מיוצרת בתוך העין באופן קבוע וכמות זהה מופרשת החוצה מן העין באופן קבוע דרך מערכת ניקוז מיקרוסקופית. לחץ קבוע נשמר בתוך בעין.

במידה וישנה הפרעה לאזור המנקז את הנוזל בעין (הזוית), הלחץ התוך עיני עולה וגורם ללחץ על עצב הראיה ולנזק.


גורמי סיכון למחלה:

לחץ תוך עיני מוגבר

גיל מעל 40 שנה

קרוב משפחה מדרגה ראשונה של חולה גלאוקומה

קוצר ראיה גבוה

חבלה עינית בעבר

מחלות ססטמיות כגון סכרת ויתר לחץ דם


מהם סוגי הגלאוקומה השונים:

גלאוקומה בעלת זוית פתוחה: הצורה הנפוצה ביותר של גלאוקומה. הזוית אינה מתפקדת בצורה יעילה וניקוז הנוזל מן העין אינו מספק. הלחץ התוך עיני עולה. הנזק לראיה הוא איטי וללא כאבים ולכן לא מורגש עד מצב מאוד מתקדם.

הסיכון למחלה עולה עם עליה בגיל ולקרובי משפחה של הסובלים ממחלה זו.

גלאוקומה בעלת זוית סגורה: חסימה מלאה של מערכת הניקוז בזוית, הגורם הוא תזוזה של הקשתית (החלק של העין בעל הצבע החום או כחול) עקב מבנה העין. עלית הלחץ בעין הינה מהירה, (תוך שעות) וגבוהה מאוד. הסימנים כוללים: טישטוש ראיה, כאבים בעין, כאבי ראש, הילה צבעונית סביב אורות, בחילות והקאות.

במקרה זה יש לתת טיפול דחוף כדי למנוע נזק קבוע לעצב הראיה.


כיצד גלאוקומה מאובחנת:

הרגשת הנזק לראיה מגיעה בשלב מאוחר של המחלה, בכדי למנוע את הנזק מומלץ על בדיקות שגרתיות שך רופא עיניים לזיהוי מוקדם של המחלה לאחר גיל 40. הבדיקה כוללת בדיקת הלחץ התוך עיני, בדיקת הזוית של העין ע"י עדשה מגע, בדיקת עצב הראיה ובדיקת שדה הראיה.


הטיפול:

ככלל לא ניתן לתקן נזק אשר נגרם ע"י מחלת הגלאוקומה. מטרת  הטיפול היא למנוע המשך הדרדרות ונזק של המחלה.

תרופות: בד"כ ניתן לטפל ע"י טיפות עיניים הנלקחות באופן קבוע מספר פעמים מידי יום. טיפות אלה מורידות את הלחץ התוך עיני ע"י הקטנת הפרשת הנוזל לתוך העין או ע"י שיפור ניקוז הנוזל.

אין להפסיק טיפול בטיפות ללא יעוץ עם הרופא המטפל, יש לודא רכישת בקבוק טיפות חדש לפני שהישן נגמר.

לחלק מן הטיפות ישנן תופעות לוואי צריבה, טעם מר בפה, אודם בעיניים, גרד וכדומה, יש לידע הרופא בדבר תופעות אלה.

טיפול בלייזר: במקרים מסוימים ניתן לטפל בלייזר מסוג SLT, טיפול זה בה לסייע בהורדת הלחץ התוך עיני ולא בהכרח מונע טיפול נוסף בטיפות.

בגלאוקומה בעלת זוית סגורה, טיפול בלייזר מסוג YAG, מונע התקפים חוזרים של סגירת הזווית ועלית הלחץ התוך עיני.

טיפול כירורגי (ניתוח) במקרים אשר אינם מגיבים טוב לטיפול תרופתי יש לעיתים צורך בטיפול ניתוחי. בעזרת מכשירים עדינים המנתח יוצר תעלת ניקוז חדשה לנוזל מתוך העין ובכך מוריד את הלחץ התוך עיני.

  חשוב לזכור: נזק שנוצר לא ניתן לתיקון ולכן חשוב לטפל בגלאוקומה לפני שנוצר נזק קבוע