קרטוקונוס

 

קרטוקונוס Keratoconus



מחלה בקרנית אשר גורמת לחולשה ולשינוי בצורתה.

הקרנית מקבלת צורה של קונוס ונהית דקה יותר באזור הקרוב למרכזה. לרוב ביטוי המחלה מתחיל בשנות הבגרות. ישנם מקרים בהם רואים ביטוי של המחלה במספר בני אותה משפחה וככל הנראה ישנו רקע גנטי, אך לרוב המקרים מבודדים. לא ברור הגורם למחלה, אך יש הסוברים שגורמים כמו גרד העיניים באופן תדיר, אצל הסובלים מאלרגיות רבות, יכול להגביר את הסיכון או להחמיר את המחלה.

בשלבים ראשונים של המחלה מופיע שינוי במספר המשקפיים כוול קוצר ראיה ואסטיגמציה אשר ניתנים לתיקון בעזרת משקפיים.

כאשר ישנה ירידה בראיה או מופיע שינוי במספר המשקפיים בעיקר שינוי בצילינדר ויש חשד להתפתחות של המחלה, ניתן לבצע בדיקה של מיפוי – טופוגרפיה של הקרנית בכדי לאמת את האבחנה.


הטיפול במחלה הוא קודם כל תיקון אופטי מתאים. בשלבים הראשונים אפשר לשפר את הראיה בעזרת משקפיים או בשלבים מתקדמים יותר בעזרת עדשות מגע, כולל עדשות מגע מיוחדות לקרטוקונוס. בעזרת תיקון זה ניתן להגיע לראיה מלאה.

בשלבים מתקדמים יותר, כשלא ניתן להתאים עוד עדשות מגע, אפשר לשקול השתלת של טבעות בתוך קרנית העין. הטבעות עשויות חומר פלסטי מיוחד ומתרתן מתן תמיכה לקרנית הדקה לשם שיפור הראיה. בשלבים מתקדמים יותר הקרנית נהיית מאוד דקה ויכולה להתפתח עכירות במרכזה. הפתרון אז הוא ע"י התערבות כירורגית. יש אפשרות להשתלה של קרנית, ישנן מספר אופציות ניתוחיות הכוללות השתלת קרנית שלמה או שכבות בודדות של הקרנית בהתאם למקרה. הקרנית נלקחת מתורם אשר נפטר לאחר בדיקות מקיפות לוודא שאין חשש להעברת מחלות.

כיום קיים טיפול חדשני הנקרא Cross Linking, זהו טיפול בעזרת חומר כימי והקרנה של הקרנית. המטרה היא לנסות לחזק את רקמת הקרנית ולמנוע את הדרדרות המחלה. הטיפול נועד למנוע הדרדרות של המחלה אצ מי שאובחן כסובל מקרטוקונוס. איסוף המידע לגבי השפעות הטיפול לטווח ארוך עדיין לא הושלם ולכן ניתן לשקול טיפול במקרים בהם ידוע על קרטוקונוס וישנה הוכחה להתקדמות המחלה.